janettegronfors Tutkaillen ihmisiä, asioita, ilmiöitä, yhteiskuntaa läheltä ja kaukaa

Seksuaalinen häirintä ei ole vahinko

Nyt puhutaan seksuaalisesta häirinnästä julkisesti. (#ateema)

Hyvä että aiheesta puhutaan, vihdoinkin. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan.

Tarjoilijat, toisinaan myös nuoremmat miespuoliset saavat humalaisilta naisihmisiltä (kummankaan osapuolen ulkonäkö ei välttämättä näyttele näissä mitään roolia) myös ala-arvoista, seksististä puhetta, jonka voi varmasti tulkita myös seksuaaliseksi häirinnäksi. On hyvä muistaa, että myös miehet joutuvat sen kohteeksi.

Huoleni kohdistuu kuitenkin tässä kirjoituksessa isoksi osaksi naispuolisiin seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuviin. Nainen on aina helpompi kohde seksuaaliselle häirinnälle, koska naisen asema on useimmiten heikompi ja turvattomampi kuin miehen, niin työlämässä kuin arjessa muuallakin. Naiset joutuvat kuuntelemaan miesten navanalussoopaa useammin kuin toiste päin.

Omalla kohdallani #metoo alkoi yhdeksän vuotiaana, kun jouduin toistuvasti katsomaan oman ikäiseni naapurin pojan ison veljen masturbointia, pornolehtien selausta ja kuuntelemaan rasvaisia juttuja heidän kodissaan, samassa huoneessa, jossa leikin hänen pikkuveljen kanssa. Ei ollut toista huonetta mihin paeta eikä aikuista, joka olisi asiaan puuttunut.

Tarinaa otsikolla 'seksuaalinen häirintä' tapahtuneista on minulla paljon, eikä ole tarkoituksen mukaista jakaa sitä kaikkea tässä. Tiedän hyvin mistä puhun ja mistä puhutaan.

En ole ahdistunut asiasta omalta kohdaltani eli en tarvitse myötätuntoa, vaan haluan vain muistuttaa siitä, että seksuaalista häirintää tapahtuu kaikkialla joka päivä, niin tyttölapsille, teineille kuin aikuisille naisillekin, eri ikäisille, eri näköisille, eri kokoisille. Kyllä, sitä tapahtuu myös muille sukupuolille.

 

Tätä sanoo tutkimus aiheesta

Yle selvitti suomalaisten kokemuksia ja asenteita seksuaaliseen häirintään Taloustutkimuksen kyselyn avulla. Tulosten perusteella seksuaalinen häirintä on hyvin yleistä. Esimerkiksi nuorista naisista joka toinen kertoi joutuneensa häirinnän kohteeksi kuluneen 12 kuukauden aikana. 

Ehkä yllättävämpi tulos on tämä: enemmistö kansasta on sitä mieltä, että seksuaaliseen häirintään voi syyllistyä vahingossa. Näin ajattelevat etenkin nuoret, ja miehet keskimäärin enemmän kuin naiset.
Tulosta selittää osittain se, että suomalaiset ovat eri mieltä siitä, mikä on seksuaalista häirintää. https://yle.fi/uutiset/3-9932150


Tässä kohtaa en voi muuta kuin ihmetellä sitä, miten voi olla tässäkin asiassa niin vääristynyt kuva oikeasta/väärästä. Kuinka voi olla eri mieltä siitä mikä on seksuaalista häirintää?

Seksuaalista häirintää on mm. seksistinen puhe, härskejä eleitä, jopa koskettelu, vallankäyttö/alistaminen seksillä - lupailu paremmasta asemasta esim. työpaikalla jne. - seksistiset asiat, jotka tapahtuvat ilman toisen osapuolen suostumusta ja lupaa. Minä ymmärrän asian näin, eikä se sekoitu minulla flirttiin. (vrt.seksuaalinen ahdistelu, joka on kriminalisoitu Suomessa)


Kannattaisi varmasti kotona ja koulussakin ottaa tämäkin asia hyvien käytöstapojen lisäksi siihen loputtomaan 'opittavat asiat elämän varrelle'-listaan.

Asia on vakava ja iso osa ihmisistä tajuaa missä menee sopivan käytöksen raja ja silti osa harrastaa seksuaalista häirintää, päivittäin.

Seksuaalinen häirintä on aina väärin, kohdistui se kehen tahansa!

Minusta seksuaalinen häirintä ei voi olla vahinko!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Seksuaalista häirintää on, kun joulukuussa neitokaiset kulkee ostarilla napapaidassa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Merkillinen näkemys. Niin kauan kuin seksuaalisen häirinnän määritelmä on riippuvainen siitä, miten ja minkä kukin itse kokee häirinnäksi, se tarkoittaa sitä että meitä on jo pelkästään tässä maassa noin 5,5 miljoonaa ihmistä, joilla on kaikilla oma näkemys siitä, mikä on tai ei ole häirintää. Tällöin on aivan loogista, että häirintään voi syyllistyä vahingossa.

Toki voidaan aloittaa vaikka siitä, että kerrot mikä on tai ei ole omasta mielestäsi häirintää, ja katsotaan ovatko kaikki samaa mieltä siitä.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Voi voi. :(

Minneköhän minun olisi pitänyt valittaa Kymen Pioneeripataljoonassa vuosina -76-77 kun aliupseerit ja kouluttajat tarjosivat isosti santsia..?

En sinällään väheksy seksuaalista häirintää, mutta nyt kyllä tuntuu mopo keulivan aika lujasti. Ajan henkeen kuuluu näköjään pahastuminen tai vihastuminen aiheesta jos toisesta.

Ja media heittää lisää löylyä kiukaalle.

Emme kai ole tulossa luusereiksi..?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämä kuuluu sellaisiin aiheisiin, jotka tulevat ja menevät aika ajoin pinnalle tai pinnan alle.

80-luvulla maailmaa huvitti Suomessa hallituksen ja asianomaisten virkamiesten yhteinen komiteamietintö kuinka erotiikkaa voisi Suomessa lisätä. Irvailtiin, että Suomi on sellainen maa, jossa erotiikkakin pitää säätää ylemmältä taholta.

Silloin oltiin huolissaan siitä, että suomalaiset eivät osaa kosketella toisiaan eikä flirttailla silmäpelillä, kuten eteläisemmät kansat. Valtiovalta katsoi velvollisuudekseen käynnistää kampanjan edistämään tällaista käyttäytymistä.

Toisaalta 90-luvulla piti Helsingissä kaihtaa menemästä tiettyihin keskustan anniskelupaikkoihin, jos halusi pistäytyä kaljalla, koska siellä oli pakko välttää kaikenlaista katsekontaktia naispuolisten asiakkaiden kanssa. Jos sellaisen sattui suomaan, niin tuota pikaa oli jo myyntityön kohteena: "Sinä hjuva poika, viisisata marjkka..."

Muuan amerikkalainen kollegani kertoi aikoinaan, että hänen tutusta esimiesasemassa olleesta ystävästä oli eräs sihteeri tehnyt rikosilmoituksen, kun hän oli mennyt pomonsa huoneeseen ja ojentanut postin pöydän toiselta puolelta hiukan kumarassa asennossa, jolloin pomo oli todennut: "Nice scenery!" (Sihteerillä oli ollut avokauluksinen pusero). Kannetta ei paikallinen tuomari kuitenkaan hyväksynyt ja huhujen mukaan hän oli todennut, että "ensin pitäisi mennä tutkimaan olivatko ne maisemat hienot vai ei." (Useimmat naispuoliset työntekijät samassa toimipaikassa olivat kuulemma kuitanneet asian huumorilla ja todenneet, etä tuollainenhan on vain päivän piristettä.)

Joten aika veteen piirretyllä viivalla tällaisessa asiassa mennään.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jokainen itseään kunnioittava tv-julkkis tai filmitähti on ilmoittautunut, että hän on kokenut seksuaalista häirintää tai on hyväksikäytetty. Aivan kuin se olisi jokin ansio.

Juha Hämäläinen

Ongelma on käytännössä vain naisilla. En ole koskaan tavannut miestä, joka kärsisi seksuaalisesta lähentelystä, joka kohdistuu häneen itseensä naisen toimesta. Sellaisia miehiä voi toki olla, mutta en tunne heitä. En ole homo.

Mutta naisilla on myös se tunnettu ongelma, ellei heitä nuoremmalla iällä lähennellä millään tavoin niin he eivät yleensä siitäkään pidä. Olen kieltäytynyt naisen lähentelystä muutaman kerran nuorempana, enää ei tämä jostain syystä toistunut, ja saanut palautteena mm homoksi nimittelyä. En kuitenkaan kummastakaan teosta kärsinyt mitenkään.

Ymmärrän naisten protestin, jos heitä käpälöidään tai kieltäytymisen jälkeen ahdistellaan edes flirttailun varjolla. Muilta osin en kaikesta valittamisesta ole kiinnostunut. Sietokynnystä täytyy kyllä olla elämässä tässäkin yksinkertaisessa asiassa, jota ei tule monimutkaistaa kaikilla mahdollisilla tuntemuksilla. Niitä riittää nimittäin maailman tappiin.

Jyrki Karvo

Jännä ajatus että pitäisi olla homo jotta kokee seksuaalisen lähentelyn epämiellyttävänä. Itse olen aikanaan toiminut portsarina. ehdotuksia tuli joka ilta. Parhaimmillaan käytiin vehkeisiin käsiksi. Tätä samaa kokevat useat portsarit tarjoilijat ja taksikuskit. Ja ihan tavallisella työpaikallakin olen moista kokenut. Vihjailuja. Toki riippuu hiukan siitä kuka on vihjaillut tai lähennellyt onko se häiritsevää vai ei. Homo ei kuitenkaan tarvi olla. Ja se että itse ei ole kokenut ei tarkoita etteivätkös muut olisi kokeneet epämiellyttäväksi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Ehkä yllättävämpi tulos on tämä: enemmistö kansasta on sitä mieltä, että seksuaaliseen häirintään voi syyllistyä vahingossa."

Todennäköisesti kyseessä ovat pelleilyvastaukset.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Riippuu siitä, miten seksuaalinen häirintä määritellään. Jos puristaa takapuolesta nuoleskellen samalla huuliaan, niin se ei tietenkään ole vahinko, mutta jos seksuaaliseksi häirinnäksi tulkitaan esimerkiksi treffeille kutsuminen, niin tietenkin teko voi olla vahinko siinä mielessä, että tekijä ei sitä millään tavalla häirinnäksi tarkoittanut.

Käyttäjän KimmoKoskinen1 kuva
Kimmo Koskinen

Kirjoituksen aloitus huokuu sen verran vahvaa naisasiaihmisille ominaista asenteellisuutta, että lopputeksti tuli luettua hiukan epäilevällä silmällä.

Kuitenkin, seksuaalisen häirinnän määritelmä itsessään takaa sen, että vahinkoja ja väärinymmärrärryksiä asian ympärillä varmasti syntyy. Kun kukin määrittää itse mitä se on, ei voida välttyä tilanteilta joissa joku toinen ei tiennyt, mikä tämä määritelmä jonkun toisen mielestä on. Hullua mielestäni asiassa on, että asiasta on asetettu laki yhtä epäselvillä muotoiluilla.

Käyttäjän janettegronfors kuva
Janette K. Grönfors

Ajattelen asiaa hyvin inhimillisesti ja kokemukseen nojaten. Mainisemasi 'naisasiat' ovat kaikkien ihmisten asioita. Samat oikeudet kuuluvat kaikille sukupuolille.

Minun on aidosti vaikea ymmärtää sitä, että jollekin on epäselvää mikä on sopivaa ja epäsopivaa käytöstä.

Millaista kieltä ja eleitä käytän sekä toisen ihmisen koskemattomuus ja sen kunnioittaminen ovat minulle päivän selviä asioita, en epäröi niiden kanssa.

Pekka Pylkkönen

Lasketaanko esimerkiksi Rosa Meriläinen seksuaaliseksi häiriköksi kun hän kertoilee juttuja siitä kuinka nostelee vaginalla esineitä? On nimittäin aika helppo kuvitella kuinka joku herkkänahkaisempi nainen suhtautuisi jos mää tekisin vastaavaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"...kuinka nostelee vaginalla esineitä?
... kuinka joku herkkänahkaisempi nainen suhtautuisi jos mää tekisin vastaavaa."

Samaa tuskin pystyt tekemään, vastaavasta en ole aivan varma ...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Katselen kuvaasi mielelläni. Jos törmäsimme esimerkiksi ratikassa Helsingissä ja jäisin sinua hieman pitempään katseellani ihailemaan, olisiko se mielestäsi seksuaalista häirintää? Jos katselemiseni tuottaisi minulle mielihyvää, niin haittaisiko se sinua?

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Miksei Yle 1 torstain 16.11. teemaohjelmaan oltu kutsuttu myös etnisten ryhmien,
etenkin irakilaisten, afgaanien tai afrikkalaisia miehiä / naisia keskustelemaan
seksuaalisen ahdistelun tiimoilta ? Vaikka tilastot karusti sekä Norjasta, Ruot-
sista, Saksasta ja Suomestakin osoittavat, että em. alueilta saapuvilla on 8 - 14
kertainen ! riski syyllistyä raiskauksiin kantaväestöön suhteutettuna - ei ole
ongelma Ylelle, Vihervassuille tai Feministipuolueen kannattajille. Eikä ollut
ongelma esim. parin vuoden takaiset joukkoahdistelutkaan, etenkin Saksassa...?
Suut suppuun ja siedetään kulttuurierojen monimuotoista rikkautta korrektisti
vaieten. Muuten syyllistytään - mihin ?

Käyttäjän janettegronfors kuva
Janette K. Grönfors

Lähtökohtaisesti seksuaalisesta häirinnästä/ahdistelusta/raiskauksista/seksiin edes välillisesti liittyvistä asioista puhuminen julkisesti on vaikeata/ vastenmielista/ hävettävää isolle joukolle maailman naisista ja tuplasti vaikeampaa, jopa kielettyä (tabu) lukuisille eri etnisten ryhmien naisille (myös miehille), Suomessa, saatikka maailmalla.

Se, saattoi olla syynä siihen, että studiossa ei ollut ulkonaisesti selkeästi eri etnisiin ryhmiin kuuluvia henkilöitä puhumassa aiheesta.

Jyrki Tikkakoski

On ymmärrettävää jos pomo ahdistelee alaistan tai joku pystyy muutan vastaavasti alistamaan, niin keskustelua on syytä käydä.
Mutta oikeasti keskustelu pitäisi käydä paljon vakavammasta aiheesta, kun seksuaalirikokset ovat kasvaneet kymmeniä prosentteja vuoden 2015 jälkeen. Joissain kaupungeissa jopa satoja prosentteja.
Niistäkö ei tarvitse enää välittää? Kaikkin on hyvin kun vihapuheeseen on lisätty valvontaa?

jussi hanhijärvi

Silmiinpistävää tässä on se, että häirintää ovat kokeneet erityisesti 18 - 24 vuotiaat nuoret naiset ja iän myötä häirityksi kokemisen kynnys on kasvanut, tulleet suvaitsevimmiksi. No, kuka sitten on häirinnyt? Miehet (joita #metoo-naiset kutsuvat muun sukupuolisiksi, ehkä tietämättömyyttään ihmisten eroista). Veikkaan, että häiritsijöiden enemmistö taasen on vastaavan ikäisiä eli 18 - 24 vuotiaat.

Tilanne on siis melkoisen hupaisa: Nuorten keskinäisiä seurustelutapoja ja -puheita kommentoivat närkästyneinä vanhemmat tädit (, joista taasen osa kuuluu tähän omituiseen telaketjufeministien ryhmään).

Kun olen lukenut näitä #metoo-naisten kokemuksia niin useimmat (eivät kaikki) ovat kuin ohut sipaisu kevytlevitettä verrattuna niihin paksuihin voi kerroksiin, mitä monet miehet ovat kokeneet. Eivätkä miehet juuriikaan ole tehneet numeroa näistä. Pitäneet niitä vain jonkinlaisina miehuuskokeina: "Mikä ei tapa on vahvistukseksi"-sanotaan.

Kun näitä kommentteja katselen pidän erittäin ilahduttavana, että kaikki vastaajat ovat miehiä. Olisiko tarvetta perustaa #miehet_myös ryhmä?

Toimituksen poiminnat