janettegronfors Tutkaillen ihmisiä, asioita, ilmiöitä, yhteiskuntaa läheltä ja kaukaa

Kuuluisampi kuin ...

Tom of Finland - elokuva

Jokaisen ihmisen elämä on vähintäänkin laulun arvoinen ja aina ainutkertainen. Mutta kenestä kirjoitetaan elämänkerta ja kenestä tehdään elokuva - sitä ei osaa ennalta arvata kukaan.

Touko Laaksosesta kertova Dome Karukosken ohjaama (käsikirjoitus Aleksi Bardy) elokuva hyppää Toukon elämässä suoraan hänen jatkosodanaikaisiin muistoihin, elämään puistossa hetken helpotusta hakeviin homomiehiin sekä piirtämiseen unelmiensa miehistä. Taidokkaasti ohjattu, tarkoin eri kausien lavasteet loihdittu kameran eteen.

Olisin mielelläni nähnyt elokuvassa palasia myös Toukon lapsuudesta ja nuoruudesta ja lyhentänyt vastaavasti sodanaikaista kuvausta.

Pekka Strang Toukona oli hyvä, joskin olisin toivonut pääosan esittäjän olevan kooltaan/olemukseltaan enemmän vuonna 1991 keuhkolaajentumaan kuolleen Touko Laaksosen oloinen.

Elokuvassa liikutaan vikkelästi neljä vuosikymmentä, ehkä liiankin vikkelästi ja aika pysähtyy hivin ja aidsiin ja piirroksiinkin tuli mukaan valistus turvaseksistä.

Hienointa elokuvassa on se, että 'Tom of Finland' on tuotemerkki, jonka luoja on suomalainen taitava taiteilija. Elokuva on syventävä lisä taiteilijasta. Tiettävästi ainakin Freddie Mercury ja Village People saivat innoituksensa Tom of Finlandista.

Kyseenalaista elokuvassa on se, että se saattaa vahvistaa stereotypioita homoseksuaaleista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat