janettegronfors Tutkaillen ihmisiä, asioita, ilmiöitä, yhteiskuntaa läheltä ja kaukaa

Kuka on tervetullut Suomeen?

Kuka on tervetullut Suomeen?

 

Olen seurannut Suomen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa kohta lähes vuosikymmenen ajan, huvikseni, mutta myös työkseni. Asia kiinnostaa monestakin syystä, eikä vähiten siksi, että linkitän ne usein mielessäni ihmisoikeuksista käytävään keskusteluun ja osaksi siksi, että yhteiskunnalliset asiat kuuluvat meille kaikille.

Kahden viime vuoden aikana taso, jolla näistä asioista puhutaan, vaihtelee ala-arvoisesta poliittiseen jargoniin, jonka ymmärtäminen vaihtelee vastaanottajasta riippuen. Sivistyneimmillään puhuja piilottaa oman asenteensa ja jopa suoranaisen rasistisuutensa vetoamalla yhteiseen turvallisuuteen ja ulkomaalaisten takia suomalaisten mahdollisen oman sosiaaliturvan heikkenemisen syyksi negatiiviseen argumentointiinsa. Pahimmillaan suurempaa suuta käyttävät ne, joilla ei ole käytännössä mitään järkevää ja rakentavaa sanottavaa aiheesta. Elämme demokraattisessa valtiossa ja kaikilla on oikeus sanoa mielipiteensä.  Niin, jokaisellahan on mielipide, asiasta kuin asiasta, vaikka ei siitä tietäisi tuon taivaallista ja useimmiten juuri silloin se pitää saada sanoa julkisesti, ainakin sosiaalisessa mediassa.

Syksyn 2015 jälkeen ’sana on ollut käytännössä vapaa’ kaikkeen mikä koskee turvapaikanhakijoita, mutta myös erilaisia etenkin ihonväriltään/kulttuuriltaan/uskonnoltaan koskevia kohtaan ja kielenkäyttö, mutta myös teot, ovat vaihdelleet rikoksen tunnusmerkistön täyttävistä typeriin ja asiattomiin otsikoihin sekä julkisilla sosiaalisen median alustoilla käytäviin keskusteluihin, myös suoranaiseen vihapuheeseen.

Poliisille tehtyjä rikosilmoituksia viharikoksista, joiden tekopaikka on internet, tilastoidaan Poliisin tietoon tulleet viharikokset - tutkimuksessa, jonka uusin painos (2015 rikokset) ilmestyy vielä tämän vuoden puolella. Sain kuitenkin jo tietoa viime vuoden lukemista aihetta koskien. Vuoden 2015 rikokset-raportin mukaan 10 % poliisin tietoon tulleista kaikista viharikoksista tapahtuu netissä, ja jos lasketaan vain sanalliset (laiton uhkaus, kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan) luku nousee 26,4 %. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksista 67 % tehtiin netissä. (Lähde: Sisäministeriö, sähköposti ylitarkastaja Pekka Hätöseltä)

 

Virolainen maahanmuuttaja

Lähdetään termistöstä liikkeelle eli

Maahanmuuttajia ovat ihmiset, jotka asettuvat asumaan esimerkiksi Suomeen vuodeksi tai pidemmäksi ajaksi. Maahanmuuttajia ovat siis kaikki ulkomailta muuttajat, niin pakolaiset kuin EU:n kansalaisetkin. (Lähde: Suomen Pakolaisapu).

Vielä vuonna 2014 puhuttiin virolaisten maahanmuutosta näin:

Jussi Halla-aho sanoi 14.5.2014 ISTV:n haastattelussa pitävänsä ongelmallisena sitä, että virolaiset voivat täysin vapaasti tulla Suomeen töihin, tuovat eväänsä Virosta Suomeen ja vievät palkkansa sinne.

- Loppusaldo on Suomen kannalta negatiivinen. Muun muassa sen vuoksi, että Suomi maksaa sosiaalisia tulonsiirtoja ulkomaille näiden ihmisten perheille, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan ongelma ei liity pelkästään virolaisiin vaan myös puolalaisiin työntekijöihin.

Kyseistä Halla-ahon lausumaa joutui sittemmin Timo Soini ’tulkkaamaan’ näin … Ei me Euroopassa voida siihen mennä, että ihmisten liikkuvuutta rajoitetaan kansallisuuden perusteella. Se tietysti tuntuu väärältä, että jos täällä on ja käyttää palveluita, voi saada jopa lapsilisiä lapsilleen, jotka eivät käy täällä, mutta verot ja palkka menevät muualle. Mutta se on osa tätä järjestelmää, Soini jatkoi.

Erityseduilla Soini tarkoitti palveluja, joita voi käyttää, mutta ei ole osallistunut niiden rahoittamiseen.

EU-lainsäädännön perusteella suomalaisten sosiaaliturvaetuuksien piiriin voi päästä, vaikka ei asuisi Suomessa. Ja tästä saa olla mitä mieltä kukin haluaa, mutta laki mahdollistaa siis sen.

Ylen MOT teki Suomessa oleilevista/työskentelevistä virolaisista ohjelmaa (MOT 11.9.2014) jossa kerrottiin, että kymmenet tuhannet etelänaapurit sahaavat viikoittain laivoissa Tallinnan ja Helsingin välillä. Laittomasti Suomessa tienaavien lukumäärää ei tiedä kukaan. Kaikkiaan 100 000 virolaisen arvellaan työskentelevän Suomessa.

Lähtevätkö virolaiset kotimaastaan pelkkää mukavuuttaan? Tulevatko Suomeen lähinnä pinnarit, joita kiinnostaa vain helppo elämä, kuten Viron entinen opetusministeri Tônis Lukas väitti hiljattain?

"Vain noin seitsemän prosenttia Suomeen töihin tulleista virolaisista on ollut lähtiessään vailla työtä. Virosta lähtevät tavallista yritteliäämmät ja eteenpäinpyrkivät henkilöt", Suomessa työskentelevien virolaisten maastamuuttoa Tarton yliopistossa tutkinut Kristi Anniste sanoo MOT -ohjelmassa. (MOT 11.9.2014 )

Tähän vielä Tilastokeskuksen lukema koskien virolaisten määrää Suomessa vuonna 2015: 50 367

 

Turvapaikanhakija

Lähdetään jälleen termistöstä liikkeelle eli

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee turvaa vieraasta valtiosta. Vain pienelle osalle turvapaikanhakijoista myönnetään YK:n pakolaissopimuksen mukainen pakolaisstatus, joka perustuu henkilökohtaiseen vainoon. Sen sijaan turvapaikanhakija voi saada oleskeluluvan toissijaisen suojeluntarpeen perusteella (esim. epäinhimillisen kohtelun uhka kotimaassa). (Lähde: Suomen pakolaisapu)

Jokainen, joka lukee kyseisen lyhyen selitteen, ymmärtää, että turvapaikanhakija ei tule Suomeen siksi, että häntä kiinnostaisi matkailu pohjoiseen. Ei niin, vaan, hänen on ollut pakko jättää kotimaansa ja hakea turvaa jostakin, missä ei ole esimerkiksi sotatila käynnissä voidakseen turvata itselleen ja mahdollisesti perheelleen hengissä pysymisen.

Syksyllä 2015 oli puheet virolaisista maahanmuuttajista pois pyyhkäisty ja saatiin uusi ryhmä, jonka kimppuun käydä. Ja kyllä käytiinkin. Toiset yrittivät auttaa ja toiset nuijia auttajia ja jopa itse turvapaikanhakijoita.

Suomeen saapui vuoden 2015 aikana 32 476 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2014 turvapaikanhakijoita oli 3651. (Lähde: Sisäministeriö). Syksyllä 2015 keikahti Suomessa myös asenneilmapiiri nurin perin toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Ensimmäinen iso keikahdus oli vuonna 2011, jolloin Suomessa koettiin Eduskuntavaalien ’Jytky’. Alamäki alkoi saman tien ja oli arvattavissa. Ja samassa luisussa ollaan edelleen. Kansa jakaantui selkeämmin muukalaisvihamielisiin ja niihin, jotka ymmärsivät mitä tarkoittaa maailmanlaajuinen pakolaiskriisi.

Suomi ensin?

Kyllä! Suomi ensiksi takaisin sellaiseksi maaksi, jossa eriväriset ja – kulttuuriset ihmiset voivat kulkea turvallisesti kaduilla ja julkisissa kulkuvälineissä.

Kyllä, maaksi, jossa romani- tai somaliäidin ei tarvitse olla sydän syrjällään, kun pieni koululainen ei tulekaan ihan ajallaan koulusta kotiin.

Kyllä, maaksi, jossa maassa makaavaa kadun kulkijaa ei jätetä penkille huilaamaan pakkasöiden lähestyessä.

Kyllä, maaksi, jossa romanialainen kerjääjä saa kerjätä rauhassa ilman väkivallan pelkoa.

Kyllä, maaksi, jossa maahan tullut voi tuntea itsensä tervetulleeksi.

Kyllä, maaksi, jonka kansalaiset ovat heikomman puolella ja jotka ymmärtävät, että olemme itsekin kansana tarvinneet toisten valtioiden apua noustaksemme taas jaloillemme ja saadaksemme lapset turvaan sodan jaloista.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiinnostava rinnastus tuo virolainen maahanmuuttaja / turvapaikanhakija. Kiitos kirjoituksesta.

anita frisk

Todellakin, hyvin kiinnostava rinnastus. Maksaako siis myös Viro sosiaaliturvaa eli kotihoidontukea ja lapsilisää suomalaiselle naiselle ja lapselle, jotka asuvat Suomessa mutta mies käy viikot töissä Virossa? Ja jos ei, niin miksi ei?

"EU-lainsäädännön perusteella suomalaisten sosiaaliturvaetuuksien piiriin voi päästä vaikka ei asuisikaan Suomessa". Koska laki mahdollistaa sen. Ja mikähän laki sen mahdollistaa? Suomessa on voimassa Suomen laki - vielä toistaiseksi - ei EU-laki. Ei ole olemassa sellaista kuin EU-laki. Lait ovat kansallisia. Blogisti tuntuu olevan sitä mieltä, että Suomen sosiaaliturvaetuudet koskevat kaikkia EU-kansalaisuuksia, asuivat täällä tai eivät. Miksi emme sitten maksa suomalaisia sosiaalietuuksia Belgiaan, Saksaan jne? Ja tietenkin ihan kamalaa: miksi emme Bulgarian ja Romanian romaneille. Joille se EUn sosiaalirahasto työntää 300 miljoonaa mutta tuloksia ei vaan tule vaikka on palkattu oikein kouluunpakottajatkin.

Mitä virolaisiin rakennustyömiehiin tulee, he olivat huippuluokkaa, varsinkin entisöinnissä. Suomen suurlähetystö rakennettiin entiseen loistoonsa pelkästään virolaisten ammattimiesten toimin. Mutta sitten suomalaisissa firmoissa alkoi ahneus, ja virolaisissa. Otettiin nuoria kouluttamattomia ja nyt itketään sutta ja sekundaa ja hometta. Halvalla saatiin ja asukkaat maksavat.

Ja pienet somali- ja romanilapset Suomessa taapertavat koulutietään ja äidit sydän syrjällään? Kuulkaas te äidit: nouskaa pois siitä telkkarin edestä ja hakekaa ne lapsenne siltä karmealta koulutieltä. Sitä kutsutaan välittämiseksi. Mitä ei mikään EU-laki kiellä.

Toimituksen poiminnat